Szűrés

TOP termékek

Házhozszállítás

Elérhetőség: +36/70-607-9290       info@zsumi.hu          facebook csoport

Amennyiben 11:00 óráig leadja megrendelését,  az másnap kiszállításra kerül.

(munkaszüneti napok és hétvége kivétel)

 

 

Zsumi Blogol

Fogápolás Zsumival

Zsumi Zsiráf
2021.06.14 12:00
Fogápolás Zsumival

Habár a pici babák túlnyomó többsége fog nélkül születik, és majd csak néhány hónappal később bújnak ki az első tejfogacskái, a szájhigiéniáról nem szabad megfeledkeznünk!

Habár a pici babák túlnyomó többsége fog nélkül születik, és majd csak néhány hónappal később bújnak ki az első tejfogacskái, a szájhigiéniáról nem szabad megfeledkeznünk! Nagyon hasznos találmány a szülők részére az a fogkefe, amit az ujjukra tudnak húzni. Ez nem csak az éppen kibújó tejfogak tisztítására szolgál, hanem ha már a kezdetektől alkalmazzuk, a baba hozzászokik az idegen tárgyhoz a szájában, és később nem fog ellenkezni a tényleges fogápolás során. Emellett ha beépítjük a reggeli-esti rutinba a „fogmosást”, akkor később sokkal ritkábban fog elmaradni az önálló fogmosás, hiszen addigra kialakul a kisgyermekekben a megszokás és a belső motiváció.

A fogzás egy olyan időszak, amit a csecsemők egy része nehezen visel. Nagyobb nyáltermelődéssel, rossz közérzettel, hőemelkedéssel, sőt, lázzal is járhat ez a folyamat, ami erősen beárnyékolja a mindennapokat. Szülőként a legnehezebb feladat tehetetlenül végignézni, ahogy a gyermekünk szenved, éppen ezért minden eszközt, trükköt megpróbálunk bevetni. Általában 4-6 hónapos kör között bújnak ki az első tejfogak, és ekkor a kisbabák még nem értik, hogy mi történik velük, csak érzik, hogy fájdalmat okoz a szájukban történő változás. Sokkal több dolgot vesznek a szájukba amiatt, hogy a rágás megnyugtassa az ínyüket és a lelküket; ekkor jó szolgálatot tesznek a különféle rágókák. Vannak üregesek is, amelyekben folyadék található: ezeket lehűtve, lefagyasztva adjuk a babáknak, így nem csak a rágásban segítenek nekik, hanem egyúttal hűtik is az ínyüket. Az ujjra húzható fogkefével könnyen és célirányosan masszírozható az íny, ez pedig segít abban, hogy a tejfogak áttörése kevésbé legyen fájdalmas. Használhatunk fogínynyugtató készítményeket is, de ezeknél ügyeljünk arra, hogy természetes összetevőket tartalmazzanak.

Amikor elkezdjük a babánkkal a tényleges fogmosást, még csak vízzel és fogkefével mossunk fogat. Válasszunk az életkorának megfelelő fogkefét, majd hagyjuk, hadd ismerkedjen vele, de mutassuk meg neki a helyes technikát. Következő lépésben jöhet a korának megfelelő fogkrém, az erre utaló jelölést a fogkrémek dobozáról könnyedén leolvashatjuk, ami segít a kiválasztásban. Az útmutatónak megfelelően csak kis mennyiséggel kezdjünk, mert úgyis le fogja nyelni a kisgyermek. Lassan tanítsuk meg neki az öblítés technikáját is, és ügyeljünk az alaposságra. A sok gyakorlás megteszi a hatását: a fogváltáskor már magabiztosan mosnak fogat a gyermekek, és bátran válthatunk olyan fogkrémre, ami már a maradandó fogakra használatos – ezeken általában a 6+ jelölést alkalmazzák, hiszen átlagosan 6 éves kor körül kezdődik a fogváltás.

Válogassatok a termékeink közül rágókát, fogkefét és fogkrémet is!