Szűrés

TOP termékek

Házhozszállítás

Elérhetőség: +36/70-607-9290       info@zsumi.hu          facebook csoport

Amennyiben 11:00 óráig leadja megrendelését,  az másnap kiszállításra kerül.

(munkaszüneti napok és hétvége kivétel)

 

 

Zsumi Blogol

Megszületett! De mi történik velem?

Zsumi Zsiráf
2021.02.03 10:41
Megszületett! De mi történik velem?

A várandósság csodálatos időszak. A nő hosszú hónapokon keresztül válik édesanyává, miközben egy pici élet fejlődik a szíve alatt. Ahogy növekszik a magzat, úgy kap választ az anyuka egyre több kérdésére: hogyan változik meg a teste és a lelke, milyen dolgokat kell beszerezni a kisded születéséhez, majd az utána következő időszakhoz.

A várandósság csodálatos időszak. A nő hosszú hónapokon keresztül válik édesanyává, miközben egy pici élet fejlődik a szíve alatt. Ahogy növekszik a magzat, úgy kap választ az anyuka egyre több kérdésére: hogyan változik meg a teste és a lelke, milyen dolgokat kell beszerezni a kisded születéséhez, majd az utána következő időszakhoz. A legtöbb információ a szüléshez kapcsolódik: mik azok a jósló fájások, mikor kell indulni a kórházba, érdemes-e választott orvossal szülni, mi kerüljön a kórházi csomagba és így tovább. Ám egy nagyon fontos dolog felett elsiklanak azok, akik tanácsot adnak, legyen az családtag, ismerős vagy éppen egy weboldal. Ez pedig nem más, mint hogy mi is történik azután, hogy az újdonsült szülők hazaviszik a kisbabájukat. A szülés utáni depresszióval már szerencsére egyre több szakember foglalkozik, ehhez kapcsolódóan pedig egyre több internetes platformon is olvashatunk róla. Ám a problémamentesség és a depresszió között számos árnyalat létezik, ami kevésbé kerül előtérbe, és kevésbé képezi a beszéd tárgyát.

Öröm és boldogság fogja el az édesanyát, ahogy kilép a kórházból, és az édesapával együtt, immáron családként viszik haza szerelmük gyümölcsét. A rózsaszín ködöt azonban gyorsan el tudja feketíteni annak a ténye, hogy anyuka fáradt, kimerült, de ennek ellenére helyt kell állnia, a csecsemőt gondoznia kell. Ő még, újszülöttként, egyetlen módon kommunikál: sír. Ez pedig tovább stresszeli a gyakorlatlan anyukát, hiszen nem elég, hogy nem tud pihenni, alaposan és relaxálva fürdeni, vagy éppen enni, még a pici baba sírásának kódfejtését is folyamatosan végezni kell. A gyermeknevelésben nincsen szünet, az édesanyának egyik napról a másikra gyökeresen változik meg az élete, állandó készenlétben kell állnia.

Félelmetes, de nem kell félni ettől! A megoldás titka a segítőben rejlik. Hasznos, ha az első napokban, hetekben van az édesanya mellett egy olyan személy, aki megkönnyíti a mindennapokat. Amíg az anyuka az újszülöttel foglalkozik, addig a segítő feltakarít, ebédet készít, bevásárol, kávét főz, ezzel is levéve az édesanyáról ezek terhét. Emellett a bezártságban sokat segít az, ha van valaki, akivel beszélgethet, akivel két pelenkacsere között megihat egy teát, vagy éppen elvonulhat egyedül néhány percre anélkül, hogy aggódnia kellene a babája miatt.

Fontos tudatosítani az újdonsült anyukákban, hogy NEM SZÉGYEN SEGÍTSÉGET KÉRNI, és attól nem lesz belőlük rossz anyuka, ha elfogadják a segítséget. A nyugodt baba titka a nyugodt anyuka, és úgy maradhat kiegyensúlyozott egy édesanya, ha önmagával is törődik, feltöltődik és mosolyog. Ezeket szem előtt tartva, ma már egyre több gyermekágyas segítő érhető el, akik maguk is édesanyák, így pontosan tudják, hogy aranyat ér a segítségük a kezdeti időszakokban. Érdemes már a várandósság vége felé felkeresni ilyen segítőket, és kiválasztani a megfelelő személyt, hogy a kisbaba születése után azonnal a család segítségére tudjon kelni, ezzel pedig erősítve és nem megbontva a kiegyensúlyozott családi harmóniát.

Természetesen az is elengedhetetlen, hogy otthon rendelkezésre álljon minden kellék és eszköz a baba érkezésekor, amik megkönnyíthetik a dolgunk a picivel. A legfontosabbak a pelenka, törlőkendő, fürdető, popsikrém, de ezeken túl még számos olyan dolog van, amire szükségünk lesz. Ezekről majd egy másik blogban később részletesebben beszélni fogunk.