Szűrés

TOP termékek

Házhozszállítás

Elérhetőség: +36/70-607-9290       info@zsumi.hu          facebook csoport

Amennyiben 11:00 óráig leadja megrendelését,  az másnap kiszállításra kerül.

(munkaszüneti napok és hétvége kivétel)

 

 

Zsumi Blogol

A gyurmázás jótékony hatásai

2023.10.26 13:00
A gyurmázás jótékony hatásai

A gyurmázás jótékony hatása már régóta ismert.
Összegyűjtöttük melyek azok a területek amikre jótékony hatással van ha gyermekünk gyurmázik:

1. Szem-kéz koordináció
2. Kézügyesség azaz a motorikus mozgás fejlesztése
3. Színek és formák tanulása
4. Kreativitás
5. Izomfejlődés
6. Térlátás fejlődés

Térjünk egy kicsit ki ezekre a témákra.

1. Szem-kéz koordináció

A növekedés során a gyerek szemkéz koordinációja folyamatosan fejlődik. Amit a szem lát azt a kéz elvégzi. Az apró kis dolgoktól egészen a nagyokig mindent megtudnak csinálni gyurmából. És ami még nagyon pozitív hatással lehet rájuk: ha elhibázza, akkor sincsen semmi baj, hiszen összegyúrja és már kezdheti újra. Ezzel pedig a kitartása is növelhető.

2. Kézügyesség azaz a motorikus mozgásfejlesztése

A különböző formák megalkotása segít a finommotoros mozgás fejlesztésében. Egy kisgyerek eleinte nem igazán képes megalkotni azokat a dolgokat, amiket szeretne. Tudja, mi a cél, a fejében megvan, de a kezével mégsem sikerül elérni az adott eredményt. Ez a kézügyesség alacsony szintje miatt van, ami azonban rengeteget tud javulni, ha minél többet gyakorol. Magától is fejlődik, de ha a gyurmázáshoz hasonló fejlesztő feladatokkal segítünk egy kicsit, gyorsabban fog menni.

3. Színek és formák tanulása

„Gyúrj egy piros gombócot” egyszerű feladatnak tűnik de sajnos ez kisgyermek korban valójában igenis nagy feladat. Először is ki kell választania a kért színt. Másodszor, tudnia kell hogyan is néz ki egy gömb, gombóc. Ennek köszönhetően egész kicsi korban megtaníthatjuk velük milyen színek és formák vannak.


4. Kreativitás

A gyurmázás egyik legnagyobb erőssége a kreativitás fejlesztése. Mivel a gyurma anyaga szinte bármire formázható, agy a gyerekeknek csak a fantáziájuk szabhat határt. Érdemes lehet kiadni neki egy feladatot és kíváncsian várni, hogyan ugorja meg a feladatot. Ha kérjük tőle, hogy építsen egy házikót. Elő kell majd szednie a kreatív oldalát, hogy meg tudja tervezni, milyen elemekből áll majd össze a házikója.

5. Izomfejlődés

Ahhoz, hogy a gyurmát a kívánt formára tudjuk gyúrni igazán meg kell dolgozni az apró kis kezecskéknek, újacskáknak és nem utolsó sorban a csuklónak is egyaránt.

6. Térlátás fejlődés

A gyurma fontos abban, hogy a baba ne csak síkban tudjon elképzelni, hanem 3D-ben is, hiszen a kis gyurma szobrokat is háromdimenziós formában készíti el. Nagyban segíti a térlátást, a méretarányok megértését és elképzelését.

Milyen az ideális gyurmakészlet?

A házi készítésű só-liszt gyurma a fent említett okokból egyre felkapottabb a szülők körében, azonban számos olyan boltban vásárolt gyurma létezik, amit a házi készítésű változat nem tud überelni. Az örök klasszikus Play-Doh és a csillámos gyurma is rendkívül népszerűek, de a jelenlegi trendek azt mutatják, hogy a mai gyerekek szemében a slime gyurma a legmenőbb választás.


Slime gyurma


A slime valójában nem is egészen gyurma, azonban sok hasonlóságot találunk a két játék között. A gyurmához hasonlóan a slime is egy remekül formázható játék, azonban kissé folyós állagának köszönhetően jobban nyújtható. Mostanában kifejezetten felkapott termék, még az iskoláskorú gyerekek körében is népszerű!

Kétség sem fér hozzá, hogy az intelligens gyurma és a slime ma a legmodernebb, és ennek köszönhetően a legfelkapottabb gyurma típusok, főként az iskolások körében. Azonban a fiatalabb korosztály számára a többféle színű gyurmát tartalmazó Play-Doh gyurmakészlet vagy a házilag készített só-liszt gyurma is rengeteg vidám pillanatot fog okozni.



Ne feledjük, hogy a pici babák számára válasszuk a biztonságosabb, természetes anyagokból álló, adalékanyag mentes változatokat, és ne hagyjuk őket felügyelet nélkül! Szerencsére minden korosztálynak meg tudjuk találni a hozzá leginkább passzoló játékot, és már indulhat is a gyurmázás!