Szűrés

TOP termékek

Házhozszállítás

Elérhetőség: +36/70-607-9290       info@zsumi.hu          facebook csoport

Amennyiben 11:00 óráig leadja megrendelését,  az másnap kiszállításra kerül.

(munkaszüneti napok és hétvége kivétel)

 

 

Zsumi Blogol

Szuperhősnek lenni jó?

2024.01.31 13:01
Szuperhősnek lenni jó?

A gyerekek régebben a cowboyokat és a lovagokat imádták, ma már olyan szuperhősökért vannak oda, mint Pókember, Vasember, Hulk … stb.
Amikor gyermekünk felvesz egy szuperhős köpenyt és legyőz egy igazi rosszfiút, az a belső küzdelmének a jelképe.

Mindenki szereti a szuperhősös történeteket. A szuperhősök évtizedek óta jelen vannak az életünkben vagy így vagy úgy. Az elmúlt 10-15 évben újjáéledősüknek lehettünk tanúi. A filmek, tévéműsorok, játékok tönkelege foglakozik vele. Tekintettel arra, hogy a szuperhősről szóló történeteket a gonosz elleni küzdelem, mások védelme és az igazságszolgáltatás előmozdítása jellemzi.

Azért nem árt egy kicsit jobban megvizsgálni milyen hatást gyakorolnak gyermekünkre a szuperhősök: 

- A gyermekek megtanulják, hogy hasznosak legyenek.

- A szuperhősök megmentik és segítik az embereket - a gyermekeinkben felkeltheti ezt a minőséget, és megtanulnak segíteni a rászorulókon.

- Hasznos a jó erkölcs oktatásában.

- A szuperhősök hasznosak lehetnek a jó értékek tanításában a gyerekeknek. Gyermeke meg fogja érteni, hogy a jó győzelem a gonosz felett, és ezért mindig arra kell törekednie, hogy a helyesen cselekedjen. Sokszor a rossz megbocsájtást nyer a szuperhősöktől. Ezért több szempontból is hatásosak lehetnek ezek a figurák, de a szuperhősök fogalma körül mindig vegyes érzések merülnek fel társaságon belül, mert többnyire a ma látható mozifilmekre és az ott megjelenített hősökre asszociálunk. Ezt pedig lehet szeretni vagy nem szeretni. S még ha tagadjuk is szimpátiánkat a szuperhősök felé, ha megkérdeznék tőlünk, vajon ki a kedvencünk: Pókember, Vasember, Batman, Superman, Hulk, Thor, Wonder Woman vagy a korábbi generációból Tarzan, Zorro ... valaki mellett biztosan letennénk a voksunkat.

Már egészen kicsi korban elkezdünk színpátiát érezni különböző szuperhősök iránt. A legjellemzőbb korszaknak talán az ovis korszakot lehet megjelölni mérföldkőként. Hiszen ott nagyon sokat jelen van gyermekeink életében egy adott szuperhős. Nézzünk csak egy farsangot, ahol gyermekünk szuperhősnek öltözik, de sok esetben egy zsúr is az adott téma köré szerveződik.

Persze a szuperhősök és akciófigurák pozitív hatása a gyerekekre azért nem ennyire egyértelmű. Bár sok kedvenc szuperhősfilmünk valóban jó szándékú üzeneteket hirdet, a társakért való kiállásról és mások védelméről, egy új tanulmány azt sugallja, hogy azok a gyerekek, akik sokat foglalkoznak szuperhősökkel, talán kevesebbet tanulnak a gonosz leküzdéséről, és többet az egymás elleni küzdelemről.

Persze azzal is tisztába kell lennünk, hogy a gyerekeknek még gondot okoz a pozitív és negatív viselkedések szétválasztása. De összességébe véve a tanulság az az, hogy nem lehet egyértelműen negatívnak kikiáltani a szuperhősöket. Bár szülőként hajlamosak vagyunk pánikba esni, amikor azt látjuk, hogy gyermekünk játék karddal hadonászik a levegőben, és a és a rosszfiúk megölésének egymillió módjáról beszél, ez a fajta játék tulajdonképpen a gyerekek fejlődésének normális része. Ironikus módon a gyerekek így tanulják meg, hogyan kontrollálják az agressziót.

És játék közben akár társai bevonásával is újabb játék szituációk alakulhatnak ki. Ez segíti őket a társas kapcsolatok viselkedésmintáinak elsajátításában, ezáltal sokkal komfortosabbak lesznek az emberek között. A játék során megtanulják kezelni a konfliktusokat, gyakorolják az alkalmazkodást és az együttműködést.

Hiszen a gyerekek életének szerves része a móka, kacagás és a kreativitás fejlesztése és a saját képzelőerejük megélése. Az óvodában is gyakran játszanak szerepjátékot a gyerekek, de mi szülők is igazán bátoríthatjuk őket.

Játék közben oldódik a szorongás is. Hiszen a játék során hétköznapitól elrugaszkodó szerepekben helyezkedhetnek el ami jó hatással van a lelkükre. Ha félnek valamitől a való életben, azt egy adott szuperhős bőrébe bújva könnyen pillanatok alatt legyőzhetik.
Egy szó, mint száz hagynunk kell, hogy gyermekünk igazi szuperhőssé váljon és szabadon szárnyalhasson a képzelete.

És végezetül néhány tipp arra az esetre ha szuperhős vásárlásra adjuk a fejünket, de nem vagyunk igazán otthon még ebben a témában: 

- A karakterek mindíg részletgazdagon legyenek kidolgozva, így teljesen megegyeznek a filmben szereplőkkel.

- Mindig jó minőségű anyagból legyenek. (Hiszen mindannyian tudjuk milyen érzés az, amikor még haza sem értünk a játékkal, de már valamelyik darabja letört.)

A Zsuminál csak prémium minőségű játékok taláhatók, mert a Zsumi csapata gyakorlott szülők és nagyszülőkből áll. Ezáltal tisztában vagyunk, hogy a jó ár mellett, a jó minőség is igazán fontos szempont.