Szűrés

TOP termékek

Házhozszállítás

Elérhetőség: +36/70-607-9290       info@zsumi.hu          facebook csoport

Amennyiben 11:00 óráig leadja megrendelését,  az másnap kiszállításra kerül.

(munkaszüneti napok és hétvége kivétel)

 

 

Zsumi Blogol

Legyen saját háziállata gyermekünknek vagy ne?

2024.02.08 12:08
Legyen saját háziállata gyermekünknek vagy ne?

Rengeteg előnye van annak, ha gyermekünk saját háziállatot kap. Hiszen így tapasztalhatja meg igazán, milyen is az, amikor másik élőlényről kell gondoskodni és melyek a felelős állattartás első lépései. 

 

Természetesen először még nem várhatjuk el, hogy gyermekünk egyedül gondoskodjon az általunk választott kis kedvencről. És még a vásárlás előtti pillanatban tudatosítsuk benne, hogy ez nem csak egy-két napra szól. Hanem egészen sokáig.

Sokan úgy vannak vele, hogy a háziállat az udvarra való és kész. Legyen az kutya, macska... bármi. Azt hiszem nagyszüleink ragaszkodtak ennyire ahhoz, hogy az állatnak az udvaron van a helye. Legalább is én ezt nagyon sokszor hallottam annak idején a nagypapámtól. Ez tényleg így lenne?

Mi van azokkal akik panelba laknak? Nekik akkor ne is legyen háziállatuk?

Manapság azért nem ilyen egyszerű ez a téma. A mai világ már annyira modern, hogy vannak olyan óvodák ahol a csoportoknak van kis kedvence amit a gyerekek gondozhatnak, természetesen kizárólag felnőtt jelenlétében.

- De miben segítenek a háziállatok gyerekeknek? 

Hogyan alakul ki az állatok szeretete az óvodában? 

-Az állattartás mellett milyen módszerekkel tanítható az állatvédelem gyerekeknek?

Ebben a blogban ilyen és ehhez hasonló kérdéseket járunk körbe.

Számos előnye vannak annak amikor gyerekek és állatok élnek egymás közelségében. Szakértők azt is javasolják, hogy egészen kicsi korban szerencsés már háziállatok közelségében nevelni gyermekünket.

Milyen pozitív hatásai vannak az állat és ember együttélésének?

Egyes fajok pl: kutya, macska szuper játszópajtás tud ám lenni. Ráadásul az együtt töltött idő alatt megtanulják tisztelni az állatokat és a felelősségvállalás szerepe is növekszik bennük.

Kutatások is bizonyítják, hogy azok a gyerekek akik valamilyen háziállat mellett nőttek fel, azoknak az immunrendszerük is sokkal erősebb.

Egykék esetében pozitív hatása van a szülői figyelem osztozkodásában.

Már egészen korán kialakul a jó ember állat kapcsolat.

Hogyan mutassunk mi szülők igazán jó példát gyermekünknek?

- Először is tanítsuk meg nekik, hogyan is kell gondoskodni a házi kedvencekről.
- Magyarázzuk el, mi az ami nem jó az állatnak, mi fáj neki és hogyan nem szabad bánni vele.
- Alaposan világosítsuk fel arról is, hogy mi az amivel egyáltalán nem etethetjük kedvencünket.

Mi a legnépszerűbb háziállat?

Kisemlősök:

- hörcsög
- tengerimalac
- nyúl

Díszállatok:

- halak
- madarak (hullámos vagy nimfa papagáj)
- hüllők (kaméleon, kígyó)

Társállatok:

- kutya
- macska

Ha még nem jött el az idő……..van megoldás.

Minden pozitívum ellenére könnyen előfordulhat, hogy nem állunk készen arra, hogy magunkhoz vegyünk egy állatot. De ne feledjük, az is a felelős állattartó szemlélethez tartozik, ha képesek vagyunk ezt felismerni, és nem hozunk elhamarkodott döntést!

Azonban a lehető leghamarabb el kell kezdeni gyermekünket azzal a szemlélettel megismertetni, hogy az állatokat is tisztelni kell.

Adunk néhány tippet, hogyan indíthatjuk el ezt a folyamatot még akkor is ha az mellett döntünk, hogy még nem vagyunk felkészülve egy háziállat fogadására.

- Állatos mesekönyv olvasás.
- Játék plüss állatokkal.
Ma már olyan plüss is lehet kapni amivel gyermekünk egészen beleélheti magát a felelős állattartó szerepébe. Nagy sláger most a gyerekek körébe a Moose Toys Little Live Pets – Interaktív tengerimalac. A tengerimalac nem egy szokásos kis plüss figura. Ha elég szeretetet kap és megfelelő gondoskodást, akkor a tengerimalac szíve világítani kezd. És egy adott idő után még a kicsinyeit is világra tudja hozni. Mindezek mellett 20 különböző hangot képes kiadni.

- Közös játék LEGO figurákkal

Számtalan olyan verzió létezik amivel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy felkészítsük gyermekünket egy új jövevény érkezésére. Időt nyerve ahhoz, hogy eldönthessük szükséges-e számunkra még egy plusz feladat a mindennapokra.