Szűrés

TOP termékek

Házhozszállítás

Elérhetőség: +36/70-607-9290       info@zsumi.hu          facebook csoport

Amennyiben 11:00 óráig leadja megrendelését,  az másnap kiszállításra kerül.

(munkaszüneti napok és hétvége kivétel)

 

Zsumi Blogol

Hogyan hat gyermekünkre a babázás?

2024.05.15 11:00
Hogyan hat gyermekünkre a babázás?

Kevés olyan kislány van, akinek ne lenne a kedvenc játékai között legalább egy játékbaba, amit naphosszat dédelgethet, öltöztethet és kedvére hurcolhat jobbra-balra. A rendkívüli vonzalom nem ok nélküli, ugyanis ennek a látszólag egyszerű kis játéknak számos előnye van, ami a gyermek javára válik.

Hogyan hat gyermekünkre a babázás? Összegyűjtöttük 10. pontot amiért igenis fontos a gyerekek életében a babával való játék.

1. SZEREPTANULÁS

A szereptanulás a babázás elsődleges előnye. A szereptanulásnak nagyon fontos szerepe lesz később amikor a gyerek már felnőtt. Ahhoz, hogy a gyermek később felelősségteljes anya vagy apa legyen az itt a babázás során kezdődik. A gyerekek ugyanis nem az elméletből tanulnak, hanem később azt adják vissza amit saját életük folyamán megtapasztalnak.

2. SZOCIÁLIS KÉSZSÉGEK FEJLESZTÉSE:

A gyerekek megtanulnak együttműködni, megosztani, figyelni másokra és kommunikálni a babákkal. Ami később nagyon fontos lesz az óvodában vagy az iskolában, hiszen ez segíti a beilleszkedést.

3. ÉRZELMI FEJLŐDÉS

A gyerekek olyan élethelyzeteket élhetnek át a babázás során, ami tükrözi a való életet, és lehetőséget kapnak a az érzelmi reakciók megértésére vagy megélésére.

4. ÉLETESEMÉNYEK FELDOGOZÁSA:

A babázás során a gyerekek azokat a szituációkat képzelik el, vagy játsszák újra, amelyek velük történtek a nap folyamán, vagy egy fontosabb életeseményre utalnak vissza, mint például a kistestvér születése, de az is előfordulhat, hogy a gyermek nagyot esett nap közben, vagy valamilyen fizikai sérülés érte, és ezt elmeséli babájának, vagy azt játssza, hogy a baba ugyanúgy megsérült mint ő. Ez segít neki abban, hogy az események által okozott feszültséget levezesse, és ezáltal ezek ne nyomasszák őt.

(Személyes tapasztalat: A ma már iskolás korú gyermekem régen sokszor játszotta el az óvodában történt dolgokat, amikről akkor magától sosem mesélt, csak délutánonként sokszor újra élte az óvodai délelőttöket.)

5. SEGÍT KEZELNI A FÉLTÉKENYSÉGET

Amikor kisbaba születik a családban, és az addig egyedüli gyermekként összes figyelmet megkapó immár nagytestvér azt tapasztalja, hogy anyukája figyelme már megosztott, nem mindig csak ő kapja a puszikat és öleléseket, sokszor nem értheti, hogy mi történik körülötte, főleg ha a gyerekek között kicsi a korkülönbség. Ebben is segíthet, ha a szülők, amellett, hogy elmagyarázzák a nagytesónak, hogy anyának már két gyereket kell szeretni, bevonják őt az új feladatokba, mint például a tesó lefektetése (ilyenkor a gyermek is hozhatja saját kisbabáját, és leteheti a kiságyba) vagy megetetése, pelenkázása. A kisgyerek mindent amit anyjától lát leutánozhatja a  saját babájával.

(Személyes tapasztalat: sokat segít nekik ebben az időszakban ha tényleg igazán fontosnak érezhetik magukat. Akárcsak egy fürdetéshez való előkészületben vagy akár sétához közeledve.)

6. NYELVI FEJLŐDÉS

A babázás során a gyerekek beszélgetnek a babákkal, szerepjátékot játszanak velük, és közben különböző szituációkat modelleznek és közben mindent megbeszélhetnek velük. Ez segít a nyelvi kifejezőkészség, a szókincs és a kommunikációs készségek fejlődésében.

7. FELELŐSSÉGÉRZET KIALAKULÁSA

A babákkal való játék lehetőséget ad arra, hogy megtanuljanak felelősséget vállalni valaki másért.

8. KREATIVITÁS FEJLESZTÉSE

A kreativitást nagyon fontos a gyerekekben bátorítani. A babázás lehetőséget ad arra is, hogy használják fantáziájukat, ezáltal kreatív megoldásokat találnak a problémákra.

9. EMPÁTIA FEJLESZTÉSE

A babázás segít begyakorolni az agynak, a léleknek, sőt, a teljes személyiségnek, a később szociális szituációk során hasznosított gyakorlatokat. Az empátiára való képesség nagyon nagy hatással lesz később a gyermek szociális éltére. Az iskolai sikereire, barátkozási szokásaira.

10. ÖNÁLÓSSÁG ÉS ÖNBIZALOM

A babázás közben gyermekünk önállónak érezheti magát. Saját döntéseket is hozhat. Ő dönti el mikor eszik és mikor alszik a babája. Mindeközben megtapasztalhatják, hogy ők maguk is megtudnak oldani dolgokat, nem kell mindenhez segítséget kérni. 2-3 éves korban már megnő a gyerekek igénye arra, hogy önállóan is elvégezhessenek apróbb feladatokat. Ekkor lépünk át abba a fázisba, hogy gyermekünk kedvenc szava a „nem” helyett az egyedül lesz.
A szórakozáson túl, számos pozitív előnye van annak, ha a egy játékbaba is helyet kap a gyerekszobában. A babázás hatékonyan segíti a gyermek érzelmeinek feldolgozását. Segít a nap során megélt ingereket, érzelmeket és a stresszt feldolgozni. A játék nekünk is segítségünkre lehet, hiszen betekintést nyerhetünk gyermekünk gondolatiba és lelkivilágába egyaránt. Azokba a gondolatokba amiket még nem tud megfogalmazni kellőképpen. A kicsik élénk fantáziájuk révén előszeretettel játszanak különféle szerepjátékokat ilyen a babázás is. Ilyenkor a szülőktől és a szűkebb környezetükből elsajátított viselkedésformákat próbálják utánozni. A játék során gyermekeink sokszor beszélnek, van, hogy komplett párbeszédet folytatnak, ami a nyelvhasználatukat és a társas viselkedésüket is csiszolja. Fontos kiemelni, hogy a fiúk is szeretnek olykor-olykor bekapcsolódni a papás-mamás, doktoros játékokba, de ez teljesen természetes. Bár később a játékbaba helyett valószínű mással szeretnének majd játszani. Ráadásul amennyiben otthon az apuka is segít a gyereknevelésben és a háztartásban, a jó példát a kisfiú is követni fogja, a fent említett pozitív hatásokból pedig ő maga is részesülni fog.

Ma már ezerféle babát lehet kapni a kisebbeknek a rongybabák a legmegfelelőbbek, mert hozzátudnak bújni bármikor, így alváskor sem kell elvenni tőlük. A nagyobbaknak pedig megszámlálhatatlanul sok baba van már kitalálva, a hagyományostól az egészen merészig. Akad akinek a haját lehet "festeni", van aki mellé egy egész komplett ruhatárat lehet kapni és olyan is akad aki a bőre színével tűnik ki a tömegből vagy akár a csillámmal díszített arcával. Számtalan kiegészítő kapható a babák mellé, amivel izgalmasabb lehet a játék.

Bármilyen féle babát válasszon gyermekünk, mindíg tartsuk szem előtt, hogy pozitív fejlesztő hatással van rá.