Szűrés

TOP termékek

Házhozszállítás

Elérhetőség: +36/70-607-9290       info@zsumi.hu          facebook csoport

Amennyiben 11:00 óráig leadja megrendelését,  az másnap kiszállításra kerül.

(munkaszüneti napok és hétvége kivétel)

 

 

Zsumi Blogol

Hogyan válasszunk játékot?

2023.08.07 13:22
Hogyan válasszunk játékot?

A fenti kérdésre könnyűnek tűnhet a válasz, de ha jobban belegondolunk nem is olyan egyszerű dolog ez. Próbáljuk együtt megfejteni a titkot. 

Hogyan is válasszunk megfelelő játékot gyermekünk számára? 

A fenti kérdésre könnyűnek tűnhet a válasz, de ha jobban belegondolunk nem is olyan egyszerű dolog ez. Hiszen egy adott játék vásárlásnál mi szülők nem azt akarjuk elérni, hogy a sokadik játék kerüljön fel a polcra, hanem már tisztában vagyunk az előzőleg elkövetett hibánkkal és már tudjuk mi az a minőség amire a gyermekünknek szüksége van ahhoz, hogy hazaérve a vásárlásból még mindig egybe maradjon az adott játék.

Arról nem is beszélve, hogy azt is szem előtt kell tartanunk, hogy akár ne csak pár órát játsszon el vele gyermekünk hanem előkerüljön akár napi rendszerességgel esetleg majd az idő múlásával a "kistesó" is elővegye egy-egy játék alkalmával.

Szóval bátran merjük kijelenteni, hogy az első és legfontosabb, hogy ne a mennyiségre menjünk, hanem a minőségre.

A sok játék valójában nem hasznos, de akár káros is lehet, hiszen gyermekünk képtelen lesz lekötni magát......

Gondoljuk csak végig! Ha mi felnőttek kapunk egy katalógust akkor azt képesek vagyunk órákig lapozgatni, habár a katalógus kinyitása előtt még teljesen biztosak voltuk abban, hogy mi volt az amire biztosan szükségünk volt, de a sok terméket meglátván már teljesen másfelé ment el a figyelmünk és több dologra kezdtünk el egyből fókuszálni. De ha kisebb a választék akkor könnyebben megtaláljuk a magunknak megfelelőt. És pontosan így van ez a gyerekek estében is.

Ha a gyermek gyerekszobája úgy néz ki mint egy játékbolt akkor már egyetlen játék sem fog igazán tetszeni, arról nem beszélve, hogy a sok játék között meg sem találják azt amit keresnek. Ezért csalódottak lesznek és már nem a játékra koncentrálnak, hanem annak megtalálására és az abból kialakuló csalódottságra.

Akkor milyen a megfelelő játék? 

A jó játék mindig alkalmazkodik a gyerek korához. Ne válasszunk egy csecsemő részére egy gigantikus méretű dinoszauruszt, de egy puha, színes forgó már leköti a figyelmét.

Sőt, még az altatásban is segít!


Egy nagyobb gyerek számára már az is fontos, hogy tanulhasson egy-egy játékból és sikerélménye legyen . Az egy–két éves gyermek számára pedig azaz igazán megfelelő játék ami segít az alap dolgok megismerésében: színek, formák, anyagok.

De akkor honnan ismerjük meg a jó játékot? 

Korcsoportra szétválasztva azt hiszem valahogy így nézhet ki.

1.    0-2 éves korig.

Az érzékszervek fejlődésének periódusa. A kisgyermek ebben az időszakban mindent a megszagol, szájba vesz, tapogat.

Fontos tehát, hogy az összes érzékszervére hassunk egy adott játékkal. A játékát az első két évben mindenképpen a gyermekek mozgás ügyessége határozza meg. És az abban rejlő örömforrás, az
„én meg tudom csinálni” amiatt órákig is képes egy-egy mozdulatot utánozni. Főleg ha ezzel még a felnőttek figyelmét is felkelti.

2.     3-6 éves korig

Az óvodás játékoknak is különböző stádiumai vannak.

Kezdődik a magányos nézelődéstől a csoportos autótologatáson át egészen a szervezett, közös játékig.
De nagyon nagy kedvenc a szerepjáték azaz a felnőttek világa. A szerepjáték a legsokoldalúbb játéka az óvodás gyerekeknek, melyben mindent lehet, bármi megtörténhet, bárkivé változhatnak. Tartalmilag is rengeteg témát választanak a gyerekek. Eleinte nem is a szerepek, hanem inkább a játékeszközök, ezekkel való cselekvések kapják a nagyobb figyelmet a játékban, ezek jobban motiválják őket a játék során. Ilyenek lehetnek a játékműhely, kis vasaló, porszívó. A szerepek később válnak fontossá számukra. Akkor komolyan be is osztják egymás között, hogy ki lesz a vendég, házigazda, orvos, beteg.

Mivel az óvodás korú gyerekek nagyon szeretik azokat a játékeszközöket, melyek hasonlítanak a felnőttek dolgaihoz, és szerepjátékaikhoz használni tudnak, nagyon örülnek a valódinál kisebb méretű, élethű dolgoknak.

3.    6-10 éves korig

Ebbe a korban már elérkezett a szabályjáték ideje - ehhez persze fontos, hogy kialakuljon a feladattudat, szabálykövetés, szabálytartás. A játékban ebben az életkorban egyértelműen a győzelem a cél.


A játék egyik nagy tanulási helyzete a siker, kudarc megélése, illetve ennek feldolgozása. A nyertesnek mindenképpen egyfajta alázatot tanít, hiszen ha azt szeretné, hogy máskor is játsszanak vele, akkor az örömét úgy kell megélnie, hogy a többiek ne tartsák nagyképűnek. A vesztesnek pedig meg kell tanulni feldolgozni a vereséget. 10 éves kor felett pedig a gyerekek figyelme már hosszabb idejű.

4.    10-14 éves korig


Ebben a korban már jobban számít a kortársai véleménye, mint a szülőké. Itt a játék kiválasztásánál már a kulturális trendet kell szemünk előtt tartani. De ebben a korban már jobb taktikának tűnhet, ha a zsebpénz terhére vásárolunk egy-egy játékot. Hiszen akkor már jobban fontolóra veszi gyermekünk a vásárlást.
Egy-két vásárlás után megérzik annak súlyát, hogy hogy a pénzük nehezebben jön, mint ahogy megy. Ezáltal jobban megbecsülik a dolgokat és lehet kétszer is átgondolják az elhamarkodott vásárlást.


Tegyünk csak egyszer egy próbát: 


Menjünk be gyermekünkkel egy játékboltba és mondjuk neki, hogy azt választ amit csak szeretne de az általa választott játéknak a felét a zsebpénze fedezi majd. Nyílván való, hogy itt már megfontoltabb lesz a döntés 

Nincs közelben játékbolt? Akkor vadásszunk az interneten. Nézzünk szét gyermekünkkel a Zsumi oldalán és tegyük a kosárba azt ami igazán a szíve vágya, aztán indulhat is próba.