Szűrés

TOP termékek

Házhozszállítás

Elérhetőség: +36/70-607-9290       info@zsumi.hu          facebook csoport

Amennyiben 11:00 óráig leadja megrendelését,  az másnap kiszállításra kerül.

(munkaszüneti napok és hétvége kivétel)

 

 

Zsumi Blogol

Hogyan csaljuk ki a szabadba gyermekünket?

2024.02.14 08:00
Hogyan csaljuk ki a szabadba gyermekünket?

Mi szülők, nem értjük, miért nem szeretnek a gyerekeink kint lenni. Mi bezzeg gyerekkorunkban egész nap kint lógtunk a többiekkel a levegőn. Igen, de a mai harmincas-negyvenes szülőgeneráció természetes módon nőtt bele ebbe, mert kevesebb figyelmünkért versengő inger vett minket körül. Nem volt tablet, nem volt mindenkinek külön mobiltelefonja. Ha nem akartunk unatkozni lementünk „tengózni”, bújócskázni, elbicajoztunk az egyik barátunkhoz. A mai gyerekeket pedig rengeteg izgalmas, színes, szórakoztató játék veszi körül a lakásban. Ezáltal vonzóbb számukra bent lenni, mint kint. Vagyis nekünk, szülőknek kell tudatosan, célzottan megszerettetnünk velük a szabad levegőt – már a korai évektől! Ez előkészületeket és példaadást igényel a szülők részéről, ami ismerjük be, nem könnyű meló.

De amikor végre megérkezik a tavaszi jó idő, csak úgy hívogat minket a természet! Az első napsütéses időszakok mosolyt csalnak az arcunkra. Ebben az üdítő időszakban előkerülhetnek a gyerek kerti játékok és a jobbnál jobb szabadtéri játék ötletek gyerekeknek.

A következő cikkben ajánlunk pár játékot amivel kitudjuk csalni gyermekünket a szabadba.

Ha kíváncsi vagy melyek azok a játékok amelyeket érdemes beszerezni otthonra, mert nem csak hogy szórakoztatóak de hasznosak is akkor olvass tovább!

Miért hasznosak a kültéri játékok?

A hosszú zord tél és a bezártság után gyermekeink tele vannak energiával. Igazi megkönnyebbülés számukra, hogy kiszabadulhatnak.

A napsütésnek, a friss levegőnek és a mozgásnak számos pozitív fiziológiai hatása van, amelyek támogatják a kicsiket az egészséges fejlődésben. Azonban a szabadtéri tavaszi mozgásos játékok nem csak a testnek, hanem a gyermekek lelki és mentális egészségének fenntartásában is fontos szerepet játszanak.

Továbbá a tavaszi játékok kiváló alkalmat adnak a családi együttlétekre is ahol a családtagok minőségi időt tölthetnek el szeretteik társaságában. De a szabadban töltött közös idő nem csak a családnak tesz jót hanem a barátságnak is. Nézzük csak meg gyermekeinket amikor az óraközi szünet nem a játékkal és szórakozással telik el, hanem azzal, hogy azon veszekednek ki-kivel játsszon az adott pár percben. De ha ugyan ez a társaságot kiengedjük egy kicsit együtt iskola idő után a közeli játszótérre vagy parkba, ott egyáltalán nem történik veszekedés. Pont ellenkezőleg megjelenik a csapatszellem és egy csapatként játszanak „bandáznak” együtt.

Tehát nyugodtan mondhatjuk:

A közös játéknak kiváló csapat összekovácsoló ereje van, emellett segít a gyerekeket együttműködésre nevelni.

De mi van olyankor amikor gyermekünk még nincs abban a korban, hogy kiengedjük a pajtásaival együtt röpke 1-2 órára?

Akkor jönnek a nélkülözhetetlen kültéri játékok.

- „jármű”

(bicikli, motor, görkorcsolya, roller) ezek kellőképpen fejlesztik a mozgást, a koordinációt, egyensúlyérzéket és ezáltal nemcsak a fizikai erőnlétre gyúrhattok rá gyermekeddel, hanem stabilitás fejlesztésére is.
Mindemellett a közlekedés pozitívan hat a kognitív teljesítményre is, hiszen közben olyan agyi pályákat aktivizáltok, amelyek kedvező hatással vannak a beszédfejlődésre, írásra, olvasásra, de a memóriára és a koncentrációra is. Nem kérdés, hogy az effajta móka egy kiváló szabadtéri program, ami az egész család számára élvezetes, azonban nem mindegy, hogy milyen járgánnyal indultok el otthonról.

- hinta

a hitázás javítja a egyensúlyérzéket és a ritmusérzéket egyaránt.

- Vizi játékok

A következő játék amit most megemlítünk az a kertben egy igazi Jolly Joker:

Aquaplay MountainLake.

Ez a pálya minden korosztályt képes percek alatt magához vonzani.
A nagy vízi játékkészlet egy magas hegyből, tározóval, két csónakból és két állatfigurából áll.
A nagy hegyi tóban szivattyúkkal kelnek fel a csónakok, majd áthaladnak a zsilipen és lemennek a hegyről a csatornákon.
A nagy pengefelületű, könnyen forgatható kézi hajtókarral meghatározhatja a szükséges áramlást és a helyes haladási irányt. Különböző fák, hidak és hosszú vízi utak biztosítják a hangulatos és hosszú szórakozást!
Az AquaPlay Mountain Lake vízitúra sokoldalú vízi játékokkal és izgalmas funkciókkal kalandos vízi játszótérré varázsolja a kertet.
Ez a játék elfér még a teraszon is. Nem kell neki nagy hely. Ami azért is praktikus, mert igazán kicsik is használhatják nyáron a nagy melegben akár egy fa árnyékában.
Számtalan játékot kitalálhatunk magunk is, amivel kellemesen tölthetjük az időt gyermekünk társaságában.

Íme pár ötlet:

- Távirányítós autóval való versenyzés gyermekünkkel. Az egyik nagy sláger most a távirányítós autóknál, a Batmobile Rc autó. Ami egyaránt megy szárazföldön és vizen.

- Erdei kincskeresés: Nyomozás a természetben elrejtett kincsek után. Akár kincses térképet is rajzolhatunk hozzá.

- Üveggolyó verseny.

- És ami nálunk évről-évre nagy sikert arat az a geocaching.

Töltsünk le a telefonunkra egy geocaching alkalmazást. (Nagy túrázós ismerősöm a Geoládák elnevezésű, magyar fejlesztésű mobilappot ajánlotta, de a Geocaching.hu is remek.) Az appot megnyitva láthatóak lesznek a térképen az elrejtett geoládák. Indulhat a kincskeresés! A ládák egy jelszót, lognaplót és apró csecsebecséket rejtenek. Ha viszünk bele otthonról egy pár centis játékot, cserébe elhozhatunk a ládából egyet.

Számtalanszor nekiindulunk egyet kirándulni az ország bármely részére, mindenhol találhatunk egy geoládát. Amit nem csak gyermekeink keresnek nagy odafigyeléssel, hanem mi szülők is igazán lelkesen keressük ám „az elrejtett kincset”

Korábban írt cikkükben "közeleg a gyereknap" gyereknap számtalan klassz ötlet található ami a tavasz közeledtével ugyan úgy kivitelezhető.