Szűrés

TOP termékek

Házhozszállítás

Elérhetőség: +36/70-607-9290       info@zsumi.hu          facebook csoport

Amennyiben 11:00 óráig leadja megrendelését,  az másnap kiszállításra kerül.

(munkaszüneti napok és hétvége kivétel)

 

 

Zsumi Blogol

A mese szerepe gyermekeink életében.

2024.03.21 08:00
A mese szerepe gyermekeink életében.

A mesék rendkívül fontos szerepet játszanak a gyermekek életében, hiszen segítenek megérteni számukra a körülöttünk lévő világot

   A mesék fejlesztő hatása miatt megtanulhatják, hogy hogyan kezeljék az alapvető emberi konfliktusokat, az egészséges emberi vágyak és kapcsolatok kifejezését. Bár a mesékben vannak irreális megjelenítések, az összhatás mégis képes pozitív képet mutatni. Emellett olyan alapvetően fontos üzeneteket közvetít a mese, amelyek kiemelt jelentőséggel bírnak a gyermekek érzelmi és mentális fejlődésében. A mese többek között arra is lehetőséget ad, hogy feldolgozzák a szorongásaikat és a kettős érzelmeiket. A mese világában nem kell irányítani, mert csakis ők tudják, hogy a lelkük mire van szüksége.

Egy mese tanulságát mindig a gyerek választja.

A mesék a gyerekek belső feszültségeinek feldolgozásban is segít. Amióta erre tudományosan is felhívták a figyelmet, számos mesekönyv jelent meg olyan témakörben, amely a gyerekeket érintő hétköznapi konfliktusokra próbál megoldást találni. Számtalan témával kapcsolatosan találunk már jobbnál-jobb könyveket. Találunk könyvet a bilizésről, a kistestvér születéséről, a félelmekről, a szobában való rendrakásról és még sorolhatnánk megannyi élethelyzeteztet, amikkel a gyerekeknek szembe kell nézniük.

Ezek az írások már ritkábban rugaszkodnak el a valóságtól. Gyakran a felnőttek nyelvén íródnak, ezek a könyvek elsősorban nekünk adnak megnyugvást, egyfajta kapaszkodót az aggodalmainkkal szemben, hiszen ez mind a mi igényünk, hogy ne legyen testvérféltékenység, hogy ne legyen sok sírás az altatásnál, hogy ne kelljen bekönyörögni az ételt a gyermek szájába. A mesékben reménykedünk, hogy a gyerek rájön, hogy milyen jó dolgok is azok, amiket ő elutasít. A mesék varázsereje azonban elvész, ha a felnőtt irányít benne. És nagyon gyorsan el is veszíti a varázsát. Nem kell nekünk felnőtteknek elmondani a mese tanulságát. Vonja csak le a gyerek a következtetést.


MIKÉNT HATNAK A MESÉK GYERMEKINKRE?

6 pozitív hatást szedtünk össze:

1. Bátorságot ad

A mesékre jellemző, hogy a jó mindig elnyeri jutalmát, a rossz pedig méltó büntetését. Ez a tanulság a gyerekeknek erőt ad és arra tanítja, hogy ő is győzhet és egyben pozitív jövőképet ad arra, hogy minden válságból van kiút.

2. Vigasz, megnyugvás

Indulatok és vágyak minden gyerekben vannak. Egy-egy mesében erre a problémára megnyugtatást is találunk. Megfigyelhető, hogy egy egy-egy nehezebb nap után esetleg betegség ideje alatt a mesének „gyógyító” ereje van. A mesék oldják a napi feszültséget, segítik a napi történések feldolgozásában. Később ezeket a történéseket akár a játékaiba is beülteti.

3. Élénkéti a fantáziát

Közhely, de alapvető megfigyelés, hogy a mese a fantáziát mozgatja meg, élénkéti azt és fejleszti a szókincset.

4. Példaképet ad

A mesék legalább az egyik főszereplője mindig jó, aki bár sok viszontagságon megy keresztül, de a jóságával és kitartással mindig győz. A társadalmilag elfogadott attitűd is pontosan ezt tartja helyesnek.

5. Sorkérdésekkel foglalkozik

A gyerek a mesékben találkozik alapvető fogalmakkal: bánat, halál vagy szerelem.

6. Oldja a belső feszültséget

Ha a gyerek olyan problémákkal találkozik a mesében, amely a saját éltében is jelen van, a mese segít neki feloldani a problémákról fakadó feszültséget. Egyrészt megnyugtatóan hat rá, hogy nem csak ő szembesül nehéz helyzetekkel másrészt másnak a szemszögéből is átélheti a szituációkat és akár megoldást is talál rá.

És időnként felmerül bennünk a kérdés:

DE MIÉRT KÉRI SZÁZSZOR UGYAN AZT A MESÉT?

Ha a gyerek napokon keresztül ugyan azt a mesét kéri folyton folyvást akkor az azt jelenti, hogy még dolga van vele. Talált benne valami olyat amit újra és újra át akar élni, amitől akár választ kap egy kérdésre vagy egy konfliktus helyzetre. Amikor azt tanácsolják nekünk, hogy hagyjuk hogy gyermekünk maga vonhassa le a következtetést a látott meséből, akkor mi hogyan próbáljunk meg hatni rá egy mesével, de mégis burkoltan, hogy hagyjuk hogy maga vonhassa le a következtetést egy történet után? Összegyűjtöttünk pár mesét, ami segíthet elérni a célunkat úgy, hogy mi akár nem is próbálunk a gyermekünkre hatni ebben a témában.

A mese szimbolikus formában hordozza az üzeneteket. A lélekkel kell egybekötnünk ezeket a jeleket és egy egészet formálni belőle, ami a jelenlegi élethelyzetünkben a legjobb eredményt hozza. Azáltal, hogy a mese egy forrás lehetőség, így az olvasónak vagy hallgatónak egyfajta szabadságot ad, hogy a jelenlegi állapotához mérten értelmezze és raktározza el a mesét. A mese a biztonság érzését nyújtja, ezáltal megnyugváshoz vezet, ami alapot teremt a mese üzenetének befogadásához.
Nézzünk csak meg pár ilyen mesét.

Szépség és a szörnyeteg:

A szeretet ereje csodákra képes, megtisztítja az embert és kihozza belőle azt a szépséget, ami mélyen benne rejlik.

Pinocchio:

Hazudni nem szép dolog, és igenis ára van annak, ha valaki nem mond igazat. Megváltoztathatja, vagy teljesen átalakíthatja a kapcsolataidat rossz irányba.

Hófehérke és a hét törpe:

Azt közvetíti a törpék és Hófehérke kapcsolata, hogy milyen fontos találni egy igaz barátot, akire a legnehezebb helyzetben is tudsz támaszkodni.

Szenilla nyomában:

Mindannyian különbözőek vagyunk, és tiszteletben kell tartanunk a másik sajátosságait.

Agymanók:

Ne félj az érzelmeidtől! Teljesen normális, hogy az ember különböző érzelmeket tapasztal, a lényeg, hogy kordában tudjuk tartani őket.

Merida, a bátor:

Tedd félre az előítéleteket és légy önmagad. Nem kell mások elvárásainak megfelelned.

Oroszlánkirály:

A felnőtté válás rögös útját mutatja be Simba életével a Disney, mégpedig úgy, hogy rengeteg megpróbáltatáson kell keresztül mennie és rengeteg döntést kell hoznia. Ezenkívül szembe kell néznie a múltjával, ahhoz hogy a jelenben tudjon élni.

Lecsó:

Kövesd az álmaidat, még akkor is, ha senki sem hisz benned. A mese ráébreszthet arra, hogy nem fontos, hogy honnan jöttél, ha elég bátor vagy az álmod megvalósításához.

Mulan:

Akit szeretünk, azért bármit megteszünk, akár még harcba is megyünk helyette, bár ez egy meggondolatlan lépés volt Mulantól (amit ne kövess el te is), de megmutatja, hogy kitartással, akarattal és kemény munkával bármi elérhető.

Jégvarázs:

Testvériség kötelék, és összetartás, Kitartás és barátság egyaránt megjelenik ebben a mesében.

Hamupipőke:

Ez a rajzfilm az igazságosság fontosságát mutatja be a mesenézőjének. Ez a történet arra tanít bennünket, hogy az emberekkel való rossz bánásmód nem vezet sehová az életben, és hogy ha azt teszed, ami helyes, akkor az élet végül úgyis megjutalmaz téged.

Jurassic world:

Ez a mese nagyon tanulságos több szempontból is. Az összetartáson és a csapatmunkán kívül, remek példa a kitartást illetően is.

Minden gyermekeknek szánt mesének van burkolt üzenete a gyermekek számára. Csak meg kell találni a megfelelő időpontot, hogy gyermekünk igazán befogadóképes legyen és a megfelelő mesét. Természetesen ne engedjük, hogy gyermekünk átessen a ló túloldalára és több legyen a képernyő előtt eltöltött idő, mint ami az ő korosztályának megfelelő lehet. Hogy mennyi legyen a képernyő előtt eltöltött idő? Azt megtudhatják egy korábbi blogunkból. ????