Szűrés

TOP termékek

Házhozszállítás

Elérhetőség: +36/70-607-9290       info@zsumi.hu          facebook csoport

Amennyiben 11:00 óráig leadja megrendelését,  az másnap kiszállításra kerül.

(munkaszüneti napok és hétvége kivétel)

 

 

Zsumi Blogol

A sport jótékony hatásai

2024.04.16 08:00
A sport jótékony hatásai

A sportnak számtalan pozitív hatása van fizikailag, mentálisan, lelkileg egyaránt – és szögezzük le gyorsan: ehhez nem kell a gyereknek versenysportolónak lennie.

A testmozgás „gyógyszer”, ami egészséget, örömet, magabiztosságot, társaságot ad neki, rendszert hoz az életébe, sőt még abban is segít, hogy jobban teljesítsen az iskolában. Ebben a blogban meggyőző érveket fogunk felsorakoztatni, hogy miért érdemes a gyereknek aktív életmódot folytatnia.

1. Fizikai egészségmegőrzés

A sportolás jelentősen hozzájárul a gyerek testi egészségének megőrzéséhez és javításához.
Mindezek mellett erősíti a csontozatot és az izmokat is.

2. Motorikus képesség fejlődése

A rendszeres testmozgás elősegíti a motorikus képességek fejlődését.

3. Társas kapcsolatok javulása

A csapatsportok (pl: foci) lehetőséget teremtenek a gyerekek számára ahhoz, hogy játékos formában megismerjék a csapatmunka értékét, valamint elsajátítják a hatékony kommunikáció alapjait és egyben a konfliktusmegoldási módszereit is.

4. Rendszert ad a mindennapokra

Lehet, hogy sokszor fárasztó az a sok logikázás, hogy ki vigye és hozza gyermekünket az edzésre. De hosszútávon több szempontból is meglesz ennek a munkának a gyümölcse.
A testmozgás hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekeknél megerősödjenek azok a hétköznapi életben rendkívül lényeges készségek, mint a kitartás, az elkötelezettség és céltudatosság. A sportban való részvétel megtanítja őket a szorgalmas munka és az időbeosztás fontosságára, a tudatos hozzáállásra, és segít nekik kezelni a sikert és a kudarcot egyaránt. Sőt: a szakemberek szerint az aktív, testmozgásban gazdag életmódot folytató gyerekek jobban teljesítenek az iskolában, és nagyobb eséllyel tanulnak tovább.

5. Nagyszerű stresszoldók

A sportok remekül alkalmasak a hétköznap feszültségeinek levezetésére. A csapattársak, az edzők és az idősebb játékosok mind lehetőséget nyújthatnak a gyerekeknek, hogy kiadják magukból mindazt, ami aggasztja őket.

6. Megtanítanak rá, hogy nem a győzelem a legfontosabb

Az élet nem mindig igazságos, és a meccsek során úgy tűnhet, hogy a bíró nem mindig annak ítéli oda a büntetést, aki megérdemelte volna. A sportolóknak meg kell tanulniuk, hogy hogyan kezeljék a kudarcot és a csalódottságot. Ez is egyfajta edzés, csak éppen érzelmi téren. Egy csapat sem nyerheti meg az összes meccsét, de még a vereség is fontos leckéket taníthat a játékosoknak, lehetőséget adva a további fejlődésre.

Egy kis mozgás senkinek sem árt.

De vajon mennyi időt kell eltöltenie gyermekünknek a mozgással, hogy érvényesüljenek a jótékony hatások? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslata: 5-17 éves közötti gyermek számára a következő:

- naponta átlagosan 60 perc mérsékelt vagy erősebb intenzitású, lehetőleg aerob tevékenység

- legalább hetente háromszor – a csontozat és az izomzat erősítését célzó tevékenység-

Aerob: bringázás, gyaloglás, túrázás, futás, harcművészetek (jiu-jitsu, karate) foci, akrobatikus rock and roll

Izomerősítés: akadálypálya, játszótéri eszközök használata, fáramászás, falmászás

A csontozat erősítése: ugrókötelezés, ugróiskola, futás, torna, tenisz

Bármelyik sport vagy mozgásforma mellett is döntötök, az a lényeg, hogy a gyerek élvezze, tanuljon belőle, és nap mint nap megtapasztalhassa az előnyeit. Hiszen ezeknek a pozitív hatásoknak és élményeknek köszönhetően az élete részévé válik a sport, és felnőtt fejjel is kitart majd az aktív életmód mellett.
Természetesen olyan is előfordul, hogy egy gyermek egy idő után megunja az általa választott sportot és kezd alábbhagyni a lelkesedése. Olyankor sincs semmi veszve. Nem kell erőltetni, ha már semmiképp nem szeretné. Próbáljunk komprumisszumot kötni. Ha az egyik sportot már nem szeretné, nézzünk egy másika,t ami gyermekünk számára kedvezőbb. A lényeg, hogy sport legyen az élete része.

Valójában bármilyen mozgásforma is legyen az, a sport mindenféleképpen pozitívan hat a gyermek testi-lelki fejlődésére.
Egyes helyszíneken rendszeresen kerülnek megrendezésre sportágválasztó rendezvények, ahol a sport választása előtt álló nagyobbak többféle mozgásformát is kipróbálhatnak.

A hétköznapi szórakozásra és a kisebbek számára pedig ott vannak a különféle szabadtéri játékok, vízi pálya, távirányítós autó és sok más izgalmas játék közül válogathatsz kínálatunkban. 

Bármelyik játékunk közül választassz igazán jó döntés lesz mind, hiszen prémuim minőségű játékok hihetelenül kedvező árakkal egybekötve.

Gyere és nézz szét kínálatunkban!